אנרגיה ירוקה ואנרגיה מתחדשת – דוגמאות יתרונות וחסרונות

אורח החיים המודרני נסב סביב השימוש במקורות אנרגיה זמינים, ובעיקר רשת אספקת החשמל.

לרובנו יהיה קשה לדמיין את החיים ללא מקור אנרגיה זמין. מכשירי החשמל השונים שאנחנו כל כך אוהבים, ציוד המטבח, מיזוג האוויר, כולם תלויים באספקה שוטפת של אנרגיה חשמלית.

צריכת אנרגיה הולכת וגוברת זו, והתלות שפיתחנו באספקה שוטפת ובלתי מוגבלת של אנרגיה המופקת באמצעות פחם ודלק, נושאות תג מחיר כבד. מחיר הנאמד בנזק הסביבתי המצטבר.

קוי מתח חשמל

לא רק זאת, אלא שזיהום האוויר אותו גורמות תחנות הכוח מבוססות הדלק והפחם, הוא מן הגורמים העיקריים לתחלואה קשה בקרב בני האדם.

כדי לדאוג לכך שגם הדורות הבאים על פני כדור הארץ יוכלו להתקיים כאן בצורה נאותה, יש לשאוף לסגל לעצמנו דרכי הפקת אנרגיה ידידותיות יותר לסביבה.

משאבי טבע כגון קרינת השמש, רוחות השמיים ותנועת גלי הים, הנם מקור חלופי בלתי נדלה – ובלתי מתכלה – של אנרגיה. אנו רק צריכים לרתום אותם למשימה.

זה אפשרי, זה הכרחי, ומוטב שנעשה זאת מוקדם ככל האפשר בטרם יהיה מאוחר מדי.
אנרגיה ירוקה

אנרגיה ירוקה מהי

אנרגיה המופקת מבלי לפגוע בסביבה נקראת אנרגיה ירוקה.

בניגוד לשיטות העושות שימוש בדלק ופחמים, על מנת לייצר אנרגיה ירוקה נעשה שימוש במקורות בלתי מתכלים כגון אור השמש, רוחות, גלי הים, זרמי מים וכדומה.

אנרגיה מתחדשת

זהו כינוי מקובל נוסף לאנרגיה המופקת על ידי רתימת משאבים טבעיים. משאבים בלתי מתכלים ובלתי מוגבלים בזמינותם.

דוגמאות לאנרגיה מתחדשת או ירוקה הן: אנרגיה סולארית המופקת באמצעות אור השמש, שימוש בזרמי הים והאוקיינוסים, וניצול זרמי הרוחות. כל אלה זמינים ללא הגבלה ועדיפים לשימוש על פני דלקים ושמנים אשר הפקתם פוגעת באופן בלתי הפיך בסביבה.

הבה נבחן מספר שיטות ודרכים "ירוקות" להפקת אנרגיה:

אנרגיה סולארית


אחת השיטות המוכרות והנפוצות יותר להפקת אנרגיה ירוקה מבוססת על ניצול האנרגיה הגלומה בקרינת השמש.

חומרים מסוימים מגיבים לחשיפתם לקרינת השמש בפליטת אנרגיה חשמלית, הודות לתופעה הנקראת האפקט הפוטו-וולטאי.

המרת אנרגיית קרינת השמש לחשמל, מתבצעת בדרך כלל באמצעות התקנה של תאים "פוטו-וולטאים" רבים יחדיו על פאנל סולארי.

החשמל המופק בדרך זו משמש לטעינת מצברים המאפשרים לנו לעשות שימוש מתמשך באנרגיה אשר אגרנו בהם.

הפקת אנרגיה באמצעות טורבינות רוח

טורבינות הרוח ממירות את אנרגיית משבי הרוחות לחשמל.
טורבינות רוח

מדחפי ענק הסובבים כאשר נושבת רוח דרכם, מחוברים לגנראטורים הממירים את תנועת המדחפים לחשמל.

זוהי אחת משיטות הפקת החשמל הזולות ביותר. למעשה הוצאות הפקת חשמל בדרך זו כוללות את עלויות הקמת טורבינות הרוח, ועלויות אחזקה מזעריות בלבד, להבדיל משיטות מסורתיות כגון טורבינות הפחם, אשר דורשות אספקה רציפה של דלק בעלות כספית רבה, ובמחיר של פגיעה בסביבה.

יש לציין כי לטורבינות הרוח קיימים אף מספר חסרונות כמו רעש, ניצול קרקעות פנויות, פגיעה ברצף הנוף ועוד. רובם של חסרונות אלה ברי פתרון כמובן.

אנרגיה מגלי הים


אחת השיטות הנקיות והכלכליות ביותר להפקת חשמל היא ניצול גלי הים וזרמי המים באוקיינוסים. מדובר הרי במקור אנרגיה עצום ובלתי מתכלה.

שיטה זו מבוססת על מצופים המונחים על פני המים. ייצור החשמל מבוצע על ידי המרה לאנרגיה חשמלית של תנועת המצופים מעלה מטה עם גלי הים.

שיטה נוספת לניצול גלי הים ליצירת חשמל היא לכידת הגלים המגיעים לחוף באמצעות צינורות המכילים טורבינות, והמרת התנועה הסיבובית של הטורבינות לחשמל.

הפקת אנרגיה מגלי הים הנה בעלת יתרונות רבים. מדובר במקור אנרגיה הקיים בשפע בטבע, ולהבדיל מאנרגיית השמש למשל, כאשר מדובר בגלי הים הרי שאספקתם זמינה תמיד וללא הפסקה.

בין חסרונות השיטה ניתן למנות עליות הקמה גבוהות יחסית, ואפשרות לפגיעה סביבתית מסוימת עקב הקמת התחנות בים.

התייעלות אנרגטית


חלק בלתי נפרד מן המעבר ליצור וצריכת אנרגיה בדרכים ידידותיות לסביבה מבוסס על התייעלות אנרגטית והקטנת צריכת האנרגיה.

ככל שצריכת האנרגיה יורדת כך גם יורד הצורך לייצר אותה.

התייעלות אנרגטית יכולה להיות במישור האישי של חיי היום יום המוכרים לנו, על ידי שינויים כמו הקטנת צריכת החשמל, בידוד חללי מגורים מקור ומחום, אמצעי תחבורה חשמליים או היברידים ועוד.

במישור התעשייתי יוחלפו מכונות ייצור "זוללות" אנרגיה במכונות יעילות מבחינת צריכת האנרגיה שלהן, או כאלה המבוססות על אנרגיה מתחדשת.

חיסכון בחשמל

צריכת החשמל היא אחת מן ההוצאות המשמעותיות יותר של משקי הבית. במקביל לכך, תחנות הכוח להפקת חשמל הן מקור לפגיעה סביבתית קשה וניצול של משאבי טבע מתכלים.

חלק גדול מן ההוצאה על צריכת החשמל, משמש לקירור הבית בקיץ וחימומו בחורף.

ההתפתחויות הטכנולוגיות בתחום הבידוד, מאפשרות בהוצאה לא גדולה ומשתלמת לארוך זמן להקטין את צריכת החשמל משמעותית.

תאורה חסכונית

שימוש בתאורה חסכונית, יכול להביא לירידה משמעותי נוספת בצריכת החשמל של משק הבית.

הפתרון הנפוץ והמוכר ביותר הוא כמובן מעבר לשימוש בנורות LED. נורות אלה עושות שימוש יעיל באנרגיה המושקעת בהן ובזבוז האנרגיה על חום הוא מינימלי.

נורות ה LED אמנם יקרות יותר מנורות הליבון הישנות, אך מצד שני אורך חייהן רב יותר. אורך חיי נורת ליבון מהסוג הישן והמוכר הוא כ 1200 עד 2000 שעות – נורת LED תשמש אתכם 25000 שעות.

תם ולא נשלם…

אנרגיה ירוקה היא ללא ספק אחד מן הנושאים החשובים למענם פועלים שוחרי איכות הסביבה. נגענו כאן אך ורק בקצהו של נושא מרתק זה וכמובן שנדאג להרחיב עליו בהמשך.