עיריית רחובות נתבעת בגין שימוש במפוחי עלים

מפוח עלים (אילוסטרציה)
מפוח עלים (אילוסטרציה)

אנחנו עדים בתקופה האחרונה לעלייה במספרן של תביעות המוגשות נגד רשויות מקומיות בגין שימוש במפוחי עלים. נראה כי המודעות הציבורית לנזקי מפוחי העלים נמצאת במגמת עליה.

בבית המשפט המחוזי מרכז הוגשה לאחרונה תביעה, ובקשה לאשר אותה כתביעה ייצוגית, כנגד עיריית רחובות – (ת"צ 42858-02-18).

לפי המתואר בכתב התביעה, עניינה של התביעה הוא שימוש אסור במפוחי עלים בשטח העיר, בניגוד לחוק ולכל דין, שעושה לכאורה עיריית רחובות או מי מטעמה.

התביעה אשר הוגשה באמצעות עו"ד אהוד גרי, מפרטת את נזקי הרעש וזיהום האוויר להם גורם השימוש במפוחי עלים, ואף מפנה אל המאמר המקיף שפרסמנו כאן באתר בנושא מפוחי העלים.

לאחרונה דווח בהרחבה כאן בחדשות איכות הסביבה, אודות בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד עיריית קריית ביאליק, בעילת שימוש במפוחי עלים ובנסיבות מאוד דומות למקרה שלפנינו.

כתב התביעה כנגד עיריית רחובות מדגיש גם הוא את חומרת הדברים כאשר מדובר ברשות ציבורית, אשר לכאורה פועלת לאורך תקופה ממושכת תוך כדי הפרה בוטה של החוק.

נזכיר בזהירות המתבקשת כי על הדברים עדיין להתברר בבית המשפט.

מהלך הדברים שהוביל להגשת התביעה

בדומה לתביעה שהוגשה כנגד עריית קריית ביאליק, מתחיל גם המקרה שלפנינו בתושב העיר אשר מצא עצמו נפגע מן השימוש במפוחי עלים בקרבת ביתו.

כתב התביעה מתאר כיצד לאחר שפנה התושב ישירות אל העובדים שעשו שימוש במפוחי העלים, הפנו אותו אלה אל עיריית רחובות, אשר לדבריהם עבורה הם מבצעים את עבודות הגינון.

התושב החליט להתחיל לתעד את המפגעים, וכך עשה במספר מקרים לאחר מכן. הצילומים וסרטוני הוידיאו צורפו אל כתב התביעה.

מבירור שערך התושב בקבוצת הפייסבוק של שכונתו, התברר לו כי קיימות תלונות נוספות מצדם של תושבים מאזורים נוספים בעיר, לגבי השימוש במפוחי עלים.

כך נכתב בחלק מן התגובות:

"שלחתי למוקד תמונות של ילדים שחוזרים מביה"ס ומשחקים קצת בפארק, אפופים בענני אבק מהחבר'ה עם המפיחים (שלא לדבר על הרעש מחריש האוזניים) לא קיבלתי שום תגובה. פשוט מכשיר מזהם ומטופש"

בתגובה נוספת נכתב:

"אם מתקשרים לעירית להתלונן הם מפסיקים, מנסיון (התקשרתי בעבר כמה פעמים); אבל אחרי תקופה הם שוב חוזרים להשתמש במפוחים. מתסכל."

מפוחי עלים רחובות
אחת התגובות מתוך פייסבוק (צילום מסך)

משנוכח התובע כי מדובר בתופעה רחבת היקף, פנה באמצעות עורך דינו אל עריית רחובות במהלך ינואר 2018. בפנייה זו נתבקשה העירייה בין היתר לחדול לאלתר מהפרת החוק בנושא מפוחי העלים.

בתשובתה למכתב זה הודיעה העירייה לתובע כי העניין ייבדק.

בחלוף זמן מה פנה התובע שוב אל העירייה, אולם הפעם לטענתו לא זכה לתשובה ממשית.

הגשת תביעה ייצוגית נגד העירייה

לאור השתלשלות העניינים המתוארת, ולנוכח הנזקים להם טוען התובע באופן אישי, שעיקרם אבדן נוחות, הטרדה ותסכול עקב התנהלות הרשות המקומית, הוגשה תביעה כנגד עיריית רחובות ובקשה לאשר אותה כתביעה ייצוגית. (תביעות ייצוגיות טעונות אישור בית המשפט לפני שהן מתבררות כייצוגיות).

כתב התביעה מפרט את העילות החוקיות בבסיס התובענה בנושא השימוש במפוחי העלים, ומפרט בניהן את עילת הפרת חובה חקוקה, מטרד ליחיד ורשלנות.

הקבוצה המיוצגת בבקשת התביעה הייצוגית היא כלל תושבי העיר רחובות. אל קבוצה זו התווספה קבוצה הכוללת מבקרים מזדמנים בעיר רחובות.

הסעדים המבוקשים

הסכום הנתבע כפיצוי עבור התובע באופן אישי הוא 200 ₪. כמו כן נטען כי לקבוצה הכוללת את תושבי העיר רחובות נגרמו נזקים הדומים לנזק האישי שנגרם לתובע. משכך נתבע סכום זהה של 200 ש"ח עבור כל אחד מתושבי העיר רחובות.

כמו כן נדרש פיצוי של 50 ₪ לאדם, עבור קבוצת המבקרים המזדמנים בעיר. גודלה של קבוצה זו יקבע באופן סטטיסטי.

סך התביעה הכולל עומד על 9,800,000 ₪.

כתב התביעה מפרט את הצעדים בהם מתבקש בית המשפט לנקוט כנגד העירייה הנתבעת:

1. מתן צו הצהרתי בדבר הפרת הדין שבצעה הנתבעת

2. להורות לנתבעת לשנות התנהלותה כך שזו תהיה בהתאם לחוק

3. כאמור, לפצות את התובע וחברי הקבוצה המיוצגת שעיקרה תושבי העיר רחובות, בסכום של 9,800,000 ₪

4. לחייב הנתבעת בהוצאות הגשת התביעה של התובע

ניתן אם כן לראות בסיפוק כי המודעות לנושא נזקי מפוחי העלים עולה בקרב הציבור, אשר אינו מוכן יותר לשבת מבלי להגיב.

אנחנו באתר חדשות איכות הסביבה מתייחסים אל נושא מפוחי העלים כאל פרויקט דגל, ומתכוונים ללוות את המאבק בכלים המזהמים באופן אקטיבי.

נמשיך לעקוב מקרוב אחר התפתחות תביעה זו, ותביעות נוספות כמו זו המתנהלת נגד עיריית קריית ביאליק.

תגובת עריית רחובות

יש לציין לחיוב את התנהלות עיריית רחובות, אשר העבירה לידנו את תגובתה תוך פחות מ 24 שעות מקבלת בקשתנו. אנו מוצאים לנכון להדגיש נקודה זו, לנוכח פעמים רבות בהן בוחרות רשויות מקומיות ציבוריות להתעלם מבקשות כאלה.

שוב נזכיר ונדגיש – תפקידן של רשויות מקומיות לעבוד עבור התושבים, והן מחויבות בדין וחשבון לציבור ושקיפות.

להלן תגובת עריית רחובות כפי שנמסרה לנו:

"לעיריה מענה מקצועי וטוב לטענות בכתב התביעה, ואנו ממליצים להמתין עם הסקת המסקנות. התביעה נמסרה לעיריה לפני זמן קצר, אנו לומדים אותה ונגיש מענה כנדרש."

תגובת בא כוח התובע

ממשרד עורכי דין אהוד גרי נמסר לחדשות איכות הסביבה כי:

"עו"ד אהוד גרי המתמחה בתובענות ייצוגיות הגיש לאחרונה בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד עריית רחובות בעניין שימוש אסור שעושה העירייה במפוחי עלים בשכונות מגורים.

התובע- תושב רחובות ההולנדית, טוען כי הוא משפחתו וכלל תושבי העיר סובלים מזה תקופה ממושכת מרעש, מזיהום אוויר וממטרדים נוספים, הנגרמים בשל העובדה כי העיריה מפרה את החוק שאוסר באופן ברור על הפעלת מפוחי עלים בשכונות מגורים.

לדברי עו"ד גרי מדובר בהפרת דין ברורה הפוגעת בתושבי רחובות ובאיכות החיים שלהם. מדובר בפגיעה בקבוצה גדולה של תושבים ולכן ראוי ואף נדרש, לעשות שימוש בכלי המשפטי הקרוי תובענה ייצוגית.

העובדה כי פגיעה זו נגרמת על ידי העירייה, שמתעלמת מהחוק ומכללי מנהל תקינים רק מוסיפה לחומרת הדברים."

קצת על העיר רחובות:

רחובות היא עיר השוכנת בדרום מישור החוף. נכון לסוף שנת 2016 מתגוררים בעיר כ 136 אלף תושבים. ראש העיר רחמים מלול מכהן בתפקידו משנת 2009. בעיר אוכלוסיה מגוונת הכוללת תושבים וותיקים לצד עולים ממדינות חבר העמים ואתיופיה. בסמוך לפרסום כתבה זו, חתמה מועצת העיר על אמנת ברית ערים לשמירה על איכות הסביבה.

נתקלתם במפוח עלים? דאגו לתעד במצלמה. פנו אלינו ושתפו אותנו!

מצאתם טעות בכתבה? יש לכם סיפור, צילום או סרטון מעניינים שתרצו שיתפרסמו?
שתפו אותנו במייל
sviva101@gmail.com

קבלו עדכונים מאתר סביבה ישירות למייל שלכם!

תגובה אחת בנושא עיריית רחובות נתבעת בגין שימוש במפוחי עלים

יש לך מה להוסיף?

כתובת המייל שלך לא תפורסם


*