חשמל סולארי ביתי – כל מה שחשוב לדעת

המעבר לשימוש בחשמל סולארי ביתי מעניק יתרונות רבים לבעלי משק הבית. היתרון הברור הראשון הוא ירידה משמעותית בהוצאות צריכת החשמל של הבית. יתרון נוסף טמון בתרומה לסביבה ולקיחת חלק מעשי בהקטנת הזיהום שיוצרות תחנות הכוח מבוססות הדלק והפחם. בנוסף כדאי לזכור כי התקנת מערכת סולארית ביתית מעלה את ערך הנכס.

התקנת מערכת סולארית ביתית הנה הוצאה כספית משמעותית, לכן כדאי לגשת אליה רק לאחר בדיקה מעמיקה. במאמר שלפניכם ריכזנו כמה מהנקודות המרכזיות שיש לתת עליהן את הדעת, לפני שמתחילים פרויקט סולארי ביתי.

חשמל פוטו וולטאי

הטכנולוגיה לייצור חשמל המבוססת על תא פוטו וולטאי קיימת מזה זמן רב, ראשיתה כבר בשנות החמישים של המאה הקודמת. למרות זאת, אך ורק בשנים האחרונות נתאפשר השימוש בטכנולוגיה הזאת לצרכים ביתיים, זאת בעיקר משום שעד לאחרונה מחיר המערכות הסולאריות היה גבוה מאוד.

חישוב כדאיות ייצור חשמל סולארי ביתי

פאנלים סולאריים הם למעשה מערכים של תאים פוטו וולטאים הפועלים במשולב. הנתון המרכזי המבדיל בין סוגי הפאנלים הוא מידת ההספק שהם מסוגלים לספק.

חשוב תמיד לזכור כי ההספק אותו מציין יצרן הפאנל הסולארי, הנו הספק מרבי הנמדד בתנאים אידיאלים. הניסיון מראה כי פאנלים סולאריים מספקים באופן ריאלי בדרך כלל בין 10 עד 20 אחוז מן ההספק הנקוב שלהם.

לצורך הדוגמה המעשית:

ניקח מערכת סולארית ביתית ממוצעת המסוגלת להפיק 3 קילוואט / שעה ובהתאם לנתון הנצילות הנ"ל של כ- 15 אחוז נקבל את התוצאה הבאה:

הספק המערכת הסולארית בפועל:

3 קילוואט / שעה X 15% = 0.45 קילוואט / שעה

והחישוב לתפוקה היומית הוא:

0.45 קילוואט / שעה X 24 שעות ביממה = 10.8 קילוואט

ובחודש ממוצע התפוקה של מערכת סולארית תהיה:

10.8 X 30 יום = 324 קילוואט

החישוב שביצענו מראה כי מערכת סולארית ביתית ממוצעת, יכולה לספק כשליש מצריכת החשמל של משק בית ממוצע בישראל.

תכנון של מערכת סולארית ביתית

תכנון מדוקדק טרם קבלת ההחלטה להשקיע במערכת לייצור חשמל סולארי ביתי, הוא תנאי ראשון להצלחת פרויקט כזה. בשלב התכנון עלינו להביא בחשבון נתונים כגון גודל הגג העומד לרשותנו, מיקום הגג ומידת חשיפתו לשמש, וכן האם מדובר בגג שטוח או גג בעל זווית.

לאחר שבחנו את נתוני הגג, יש לבחון את נתוני צריכת החשמל של הבית עבורו תותקן המערכת. לכל בית הרגלי צריכת חשמל שונים, הנבדלים לאורך שעות היממה ועונות השנה. משכך מערכת סולארית המתאימה לבית אחד עשויה שלא להתאים לאחר.

התקנת מערכת חשמל סולארית ביתית

התקנת מערכת לייצור חשמל סולארי ביתי ראוי שתעשה בידי טכנאים מקצועיים ומנוסים, אשר יש להם היכרות מעמיקה עם רכיבי המערכת השונים, וביכולתם להתקין את המערכת בהתאמה לתכנון שביצענו.

דגש מיוחד יש לתת על עיגון הפאנלים הסולאריים אל הגג. יש להבטיח כי מערך הפאנלים יעמוד גם בתנאי רוח קשים, הן מהצד הבטיחותי והן בכדי להבטיח את פעולתה התקינה של המערכת הסולארית. התקנת הפאנלים מתבצעת על גבי תושבות מתכת המיועדות למטרה זו.

תחזוקה של מערכת סולארית ביתית

ביצוע תחזוקה שוטפת למערכת הסולארית הנו נושא בעל חשיבות מכרעת. האופן שבו נתחזק את מערכת החשמל הסולארי הוא זה שיקבע את נצילותה, ובמילים אחרות ככל שנשמר את המערכת במצב פעולה תקין ומיטבי, נוכל להפיק ממנה יותר קילוואטים, ובהתאמה לכך, הרווח או החיסכון הכספי יהיו שניהם לצדנו.

הדבר הברור מאליו שיש לדאוג לו הוא שמירה על ניקיון הפאנלים הסולאריים, על מנת שחשיפתם לקרני השמש תהיה מרבית.

יש לוודא כי כל המחברים והכבלים המקשרים בין חלקי המערכת השונים נקיים מקורוזיה ולכלוך, על מנת לאפשר זרימה חלקה של האנרגיה החשמלית.

תושבות המתכת אשר מחזיקות את הפאנלים הסולאריים על הגג, צריכות להיות מהודקות היטב באופן שלא יאפשר כל תזוזה של הפאנלים.

הדבר החשוב ביותר הוא שמירה על ניקיון הפאנלים. תפוקת החשמל של פאנלים מלוכלכים יורדת משמעותית, ותפגע בנצילות המערכת הסולארית כולה. באזורים החשופים לגשם לעתים קרובות קל הרבה יותר לשמור על ניקיון הפאנלים, שכן הגשם יעשה את מרבית העבודה עבורנו.

חשמל סולארי לבית – עשה זאת בעצמך

כאשר מדברים על חשמל סולארי ביתי, אי אפשר שלא להתייחס אל חובבי שיטת עשה זאת בעצמך.

פעמים רבות נשאלת השאלה האם ניתן להתקין מערכת סולארית בשיטת עשה זאת בעצמך.

התשובה הקצרה היא: כמובן שכן.

אולם חשוב להבין, התקנת מערכת סולארית אינה תהליך פשוט כלל. נדרש ידע ומומחיות במספר תחומים שונים. ההמלצה היא לגשת לפרויקט כזה רק אם אתם בטוחים לגמרי שיש לכם הבנה מספקת בעניין. יחד עם האמור לעיל, אם אתם בעלי ידיים טובות וגישה לנושאים טכניים, זה בהחלט אפשרי.

חשמל סולארי ביתי – מחיר

מחירה של מערכת ייצור חשמל סולארי לבית עומד על כמה עשרות אלפי שקלים. המחיר הסופי שתשלמו יקבע לפי מספר הפאנלים הסולאריים שתרצו להתקין, ההספק של הפאנלים האלה, וגורמים נוספים התלויים בתצורת המבנה שלכם ומידת הקושי הטכני לביצוע התקנת המערכת.

מדובר בהוצאה ראשונית משמעותית מאוד עבור משק הבית, אולם כפי שניתן להבין תוך מספר שנים נחזיר את ההשקעה במלואה, ונתחיל ליהנות מפירות הרווחים והחיסכון בהוצאות החשמל. כל זאת תוך כדי שאנו לוקחים חלק מעשי משמעותי בהגנה על איכות הסביבה.

האם זה משתלם

התקנה של מערכת ייצור חשמל סולארי בדרך כלל תצדיק את עצמה ותהיה משתלמת בסופו של דבר. למרות זאת, בטרם נכנסים להשקעה כה גדולה, כדאי לבחון היטב את כמות החשמל שאנו צורכים בשימוש הביתי, ולבחור במערכת בהתאם לכך.

ככל שהחיסכון הכספי שנצבור לאורך שנים של שימוש במערכת החשמל הסולארית יהיה גדול יותר, כך ישתלם יותר המעבר לחשמל סולארי. ככל שצריכת החשמל היא גבוהה יותר, החיסכון יהיה משמעותי יותר וקל לאבחנה.

בעזרת תכנון מקדים נכון ניתן להתאים את המערכת הסולארית לצרכים המיוחדים של הבית, וכך להפוך את העניין למשתלם יותר ויותר.

יתרונות מעבר לחשמל סולארי ביתי

מעבר לשימוש בחשמל סולארי ביתי מהווה חיסכון משמעותי בהוצאות צריכת החשמל.

כאשר דואגים לתכנון נכון ותואם לצרכי הבית, יהיה ניתן להחזיר את ההשקעה הראשונית הגבוהה בתוך מספר שנים, ולאחר מכן ליהנות במשך שנים רבות מהוזלה משמעותית של צריכת החשמל הביתית.

לכל היתרונות הכלכליים האלה יש להוסיף כמובן את התרומה העצומה לאיכות הסביבה.