בן כהן, אחד ממייסדי "בן אנד ג'ריס" יצרנית הגלידות המפורסמת, ביקש למחות נגד רעש המטוסים בקרבת ביתו בדרך מעט לא שגרתית – הוא השמיע באמצעות רמקולים גדולים הקלטה של רעש מטוסים.
לאחר שנתבקש לחדול ממעשיו, והוזהר מספר פעמים על ידי המשטרה המקומית – נעצר.
מקורביו של מר כהן טוענים כי מדובר באכיפה סלקטיבית של החוק, שכן אם רעש המטוסים מותר וחוקי – גם השמעתו באמצעות רמקולים היא חוקית.
אנחנו כנראה לא היינו שומעים על הסיפור המעט לא שגרתי הזה לעולם, אלמלא היה הגיבור הראשי מר בן כהן, אחד ממייסדי חברת בן אנד ג'ריס יצרנית הגלידות הידועה. אך העניין בסיפור הזה ממשיך מעבר לזהותו של גיבור הפרשה, ומעלה כמה שאלות מעניינות בנוגע לגבולותיו של מאבק אזרחי וסביבתי.
תחילה, אל סיפור המעשה שהסתיים כאמור במעצר:
הפרשה כולה מתרחשת בעיר בוולינגטון שבמדינת קליפורניה.
אל בסיס חיל האוויר של המשמר הלאומי האמריקאי הסמוך לעיר, צפויים להצטרף בקרוב מטוסי ה F35 החדישים.
הגעת המטוסים לעיר, לא נתקבלה בברכה על ידי כל תושביה.
מר בן כהן אשר הנו ממובילי המאבק של חלק מתושבי העיר נגד הקמת בסיס מטוסי ה F35, החליט לנקוט בדרך מעט בלתי שגרתית על מנת להעלות את מודעות התושבים למטרד הרעש שיתלווה להגעת המטוסים.
איך הוא עשה את זה אתם שואלים?
מר כהן רתם עגלה נגררת אל טנדר פיק אפ גדול, ועל עגלה זו התקין רמקולי ענק. מן הרמקולים הושמעה הקלטה של רעש מנועי מטוסי ה F35.
כפי שמפרט מר בן כהן בחשבון הטוויטר שלו בסמוך למקרה:
"או שזה חוקי או שזה לא חוקי. אם זה חוקי שמטוסי ה F35 יקימו את הרעש הזה 16 פעמים ביום, 52 שבועות בשנה, במשך 50 השנים הבאות, זה צריך להיות חוקי שאנחנו נקיים את ההדגמה המצומצמת שלנו של רעש מנועי ה F35".
במשטרת בוולינגטון חשבו אחרת, ולאחר שלוש אזהרות שקיבל מר בן כהן, הוא נעצר ביחד עם שלושה פעילים אחרים באשמת הפרת הסדר הציבורי.
הפרת הסדר הציבורי: מושג זה קיים גם בחוק הישראלי. מדובר במושג משפטי די אפור, המאגד בתוכו עבירות שונות מתוך חוק העונשין. משטרת ישראל מרבה להשתמש בכלי זה כנגד משתתפי הפגנות, אף על פי שכוונתו המקורית של המחוקק, כנראה כלל לא הייתה לפעול להשתקת קולות מחאה.
תומכי המחאה נגד הבאת המטוסים הרועמים אמרו לאחר מעצרו של מר כהן, כי עצם מעצרו ומעצר פעילים נוספים, באשמת השמעת רעש המטוסים, מהווים הוכחה חותכת לכך כי הרעש אינו חוקי. בכך לטענתם הצהירה עיריית בוולינגטון כי רעש המטוסים אינו חוקי.
הגיוני, לא?
האם מדובר במחאה לגיטימית?
המקרה שלפנינו מעלה סוגיה מעניינת – מתי הופכת זכות המחאה המקודשת לבלתי לגיטימית.
מבחינת המקרה המתואר כאן ומקרים רבים אחרים, ניתן לראות כי הגבול בין מחאה לגיטימית וכזו שאינה כזו, הוא בדרך כלל מטושטש מאוד וקשה להגדרה מדויקת.
מחאת הרמקולים שארגן מר בן כהן נועדה לעורר מודעות לרעש מטוסי ה F35 המיועדים להתמקם בסמוך לעיר. לכאורה, רעש המטוסים שהשמיע מר כהן ברמקולים שלו אינו שונה מרעש המטוסים הממריאים ונוחתים בשדה התעופה בעיר. קרוב לוודאי שמדובר ברעש בעוצמה נמוכה יותר.
יהיה מי שיטען כי מדובר באכיפה סלקטיבית של החוק.
אם הרעש שמפיקים המטוסים חוקי, מדוע רעש המטוסים הבוקע מן הרמקולים של מר כהן אינו חוקי?
כיצד יתכן כי אותו רעש בדיוק, נחשב למטרד במקרה אחד אך לא במקרה אחר?
חופש וזכות המחאה – ערך עליון
החופש להבעת מחאה הוא מאבני היסוד של כל מדינה השואפת להיקרא מדינה חופשית.
במשפט הישראלי נדרשו בתי המשפט פעמים רבות לסוגיות מתחום זה, ונקבע בפסיקה שוב ושוב כי זכות המחאה היא ערך עליון שאין לפגוע בו, גם במחיר סביר של חוסר נוחות ציבורית.
יפים לעניין זה דבריה של שופטת בית המשפט העליון דליה דורנר:
"בעצם העובדה שקיומה של הפגנה עלול להביא להפרת הסדר, אין כדי לשלול את החופש להפגין. מידה מסוימת של פגיעה בסדר הציבורי היא מחיר שעלינו להיות מוכנים לשלמו כדי להגשים את הזכות להפגין." (בג"צ 4712-96)
חופש הביטוי והזכות למחאה הנם מקודשיה של כל חברה חופשית ונקבע בחוק ובפסיקה כי יש לשלול אותם רק במקרים חריגים מאוד. לצערנו אנו רואים במקרים רבים חוסר התאמה בין רצון וכוונת המחוקק והתנהלות אנשי החוק בשטח.
בחזרה אל מר בן כהן…
פעולת המחאה הרועשת, באה כהכנה למשאל העומד להיערך בקרב תושבי העיר בתאריך 3 במרץ, בנוגע להחלטה לבקש מן המשמר הלאומי אשר אמור לקלוט את המטוסים לחפש להם מקום אחר.
המשמר הלאומי השקיע בפרויקט קליטת מטוסי ה F35 כ 83 מליון דולר ומשום כך כנראה שהם עתידים לדחות את בקשת התושבים אם אכן תהיה כזאת.
מצדם של התומכים בהגעת המטוסים נטען כי בבסיס חיל האוויר בעיר פועלים כבר מזה שנים מטוסי F16 והגעתם של מטוסי ה F35 לא תגרום לשינוי כלשהו במצב הקיים.
דעתכם?
האם מדובר במחאה לגיטימית?
האם לדעתכם אדם המבקש למחות כנגד מטרד רעש יכול לעשות זאת באמצעות הפקת מטרד רעש נגדי?
יש לך מה להוסיף?